Wass Albert felolvasó maraton Hajdúszoboszlón

Bieliczkyné Buzás Éva összeállítása

Wass Albert felolvasó maraton Hajdúszoboszlón

Wass Albert

Színhely a Kulturális Központ

  1. február 28-án (pénteken) 18-20 óráig, és másnap délelőtt 10-14 óráig a Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör és a Magyarok Szövetsége Hajdúszoboszlói Szervezete rendezésében. Ehhez csatlakozott február 29-én (szombaton) 16-18 óráig a Főnix Versmondó- és Népdalkör Wass Albert varázs című műsora.

 

Hegedűs Gergely András Debrecenben 2003 telén hirdette meg, hogy Wass Albert műveiből tartsunk felolvasást egyszerre több helyszínen, 24 órán keresztül.

Álljunk ki újra és újra a sokáig elhallgatott író mellett, és csodálatos verseit, írásait, ma is érvényes gondolatait hirdessük, mindig, mindenkinek, hogy ezáltal is kárpótoljuk a 20. század történelme miatt elviselt nehéz sorsáért.

Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. – Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő. Műveit itthon csak a rendszerváltozás óta jelentetik meg, korábban szinte ismeretlen volt. Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című hazai felmérésben a közönségszavazatok alapján az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét a szavazók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! meg a Kard és kasza.

 

 

 

Dr. Kovács Béláné az olvasókör elnökének beszámolója:

A Wass Albert maratont az olvasókör szervezésében február 28-án 18-20 óráig, 29-én 10-14 óráig, a városi könyvtár olvasótermében tartottuk. A két alkalommal több, mint 50 személy volt jelen (természetesen egynek számolva, aki mindkét nap jelen volt), ebből 33 fő volt olvasóköri tag, és mintegy 20 fő vendég.

A felolvasás a magyar irodalom ünnepe, ezért a magyar és a székely himnusz eléneklésével kezdődött a műsor. A rendezvényt köszöntötte Dr. Kovács Gergely, Hajdúszoboszló város alpolgármestere, majd az országos szervező Hegedűs Gergely András köszöntőjének felolvasása következett. Ezután megemlékeztünk Szél Júlia, tiszteletbeli olvasóköri tagról, felolvasva Asperján György nekrológját Szél Júlia riporteri munkásságáról.

A hagyományoknak megfelelően Görög Mária nyugdíjas tanárnő, olvasóköri tag kezdte a felolvasást. Ezúttal Illés Sándornak Wass Alberttel Floridában készített riportját hallottuk.

A két nap alatt 34 felolvasót hallgathattunk, 20 verset, 30 prózai műből részletet, és erdélyi dalokat Bogdán András előadásában. Wass Alberttől versek, novellák, regényrészletek is szerepeltek a programban, továbbá részletek Márai Sándor, Cs. Szabó László, Ignác Rózsa, Berde Mária könyveiből, és versek: Kányádi Sándor, Reményik Sándor, Áprily Lajos, Petőfi Sándor, Mécs László, Szabó Dezső, Bieliczky Joó Sándor szerzeményeiből. A rendezvényt a Szózat eléneklése zárta.

Felolvasás 2020.02.28.

 

Felolvasás BÉ 2020.02.28.

 

A Főnix Versmondó- és Népdalkör műsoráról:

Wass Albertnek hat fia született, de egy kiskorában meghalt. Wass Huba így írt édesapjukról: „Mi az író fiai, Vid, Huba, Miklós, Géza és Endre kiváltságnak tartjuk, hogy vele éltünk. Apánk életét ismerve, arról tanúskodunk, hogy ő egy nem mindennapi ember volt. Voltak erényei és gyengeségei, mint minden embernek, de rendkívül nemes jellemmel volt megáldva, aki arra szentelte az életét, hogy a világ jobb legyen általa. Erdélyhez soha el nem múló szeretettel ragaszkodott. Olyan lebilincselően mesélte színes és kalandos történeteit, hogy úgy éreztük, mintha mi is ott lettünk volna.”

Wass Albert nagyon sok mesét is írt, de nemcsak a fiai miatt művelte a mese műfaját. Tudta, hogy a világ valamennyi meséjének van egy közös tulajdonsága, mégpedig az, hogy a jó győzelmét hirdeti a gonosz felett. Mi is Erdély csodálatos természeti kincseire, az erdőkre gondoltunk, először két népdal éneklésével, majd Wass Albert szavaival.

1./ Közös ének: Zöld erdőben, zöld mezőben + Erdő, erdő, de magos a teteje

W.A. Csak csendesen (Várnay Orsolya)

W.A. Mese az erdőről – vers (Kordásné Szász Melinda)

+ próza: (Thököly és Pávai iskola 4.o. tanulói, betanító: Vágóné Szabó Erzsébet)

 A Wass Albert felolvasás egyik jellegzetessége, hogy nem ragaszkodunk kizárólag az erdélyi író műveihez, hanem megidézünk még néhány költőt, hogy minél több szín és érték jelenhessen meg az együtt töltött órák alatt!

 Körmendi Gitta: Tavasz-csengő (Blaskó Ernő óvodás)

Petőfi Sándor: Füstbe ment terv (Varró Adrián)

József Attila: Mama (Szennyesi Máté)

Bieliczky Joó Sándor: Nagyanyám (Bieliczkyné Buzás Éva)

B. Radó Lili: Ne mondd (Csécsi Lajos)

(A költőnő 1896-1977-ig élt. „Költészete lázadásnélküli önkifejezés”)

W.A. Üzenet haza (Szécsi Laura) („A kő és a könyv marad!”)

W.A. Szeretném (Kovács Márk)

W.A. Előhang (Várnay Orsolya)

 

Wass Albert 2020.02.29. 006

 

 2./ Közös ének: Madárka, madárka + Ősszel érik babám

 Wass Albert középiskolai tanulmányait a kolozsvári református kollégiumban végezte, 1926-ban érettségizett. Aztán Debrecenben, a Mezőgazdasági Akadémia, majd a párizsi Sorbonne hallgatója volt. Tehát itt Debrecenben kapott gazdász diplomát, miközben élte a fiatalság vidám, tavaszt és szerelmet váró életét. Ahogy mondta: „Három boldog esztendőt töltöttem Debrecenben, mint diák”.

W.A. Egy szellő jött (Szabó Csilla)

W.A. Első tavaszi vers (Vágóné Szabó Erzsébet)

W.A. Márciusi ballada (Kordásné Szász Melinda)

W.A. Tenger az élet (Szécsi Laura)

W.A. Vizek felett (Kovács Márk)

 3./ Közös ének: Erdő mellett estvéledtem + Ó, én édes jó Istenem

Wass Albert a második világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján átlépte a nyugati határt, s az emigrációt választotta. 1951-ig Németországban élt családjával együtt, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le.

Életét a szeretet és gondosság hatotta át, mélyen vallásos ember volt. Már ifjú költőként is a vallásos témák felé fordult és későbbi írásművészetének is ez lett az alapja. Imáiban mindig fohászkodott a hazáért:

W.A. A bujdosó imája (Kádárné Domán Gyöngyi)

W.A. Mikor a bujdosó Istennel beszél (Bakó Antal)

W.A. A kereszt alatt (Szabó Csilla)

W.A. Látható az Isten + Miért (Dóróné Kati)

Az Amerikában folytatott munkássága felbecsülhetetlen volt Erdély ügyének a világ előtt való megismertetésében. 1989-ben azonban visszavonult az emigráns irodalmi-politikai élettől.

Ahogy magáról mondta az író: „Az életem mindig is egy nyitott könyv volt. Az most is, és az lesz a jövőben is. Nincs rejtegetnivalóm, és nem kell elnézést kérnem egyetlen tettemért sem.”

Szép gondolatai ma is érvényesek:

“Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.”

“Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának, és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének.”

Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak ami ma van.”

Egy ismert népdalt dúdolhatott magában, amikor megírta a Dalol a honvágy című költeményét.

4./ Közös ének: Szeretnék szántani

W.A. Dalol a honvágy (Bakó Antal)

W.A. Magyarok dalolnak (Csécsi Lajos)

W.A. A legjobb barátom (Szabó Csilla)

W.A. A gyökér megmarad (Bieliczkyné Buzás Éva)

 

A magyar nemzet hét parancsolatát 1993. májusban, 85 éves korában írta. A 7. üzenete ez:

„Legyetek bátrak és hűségesek egymáshoz és a magyar nemzethez, mert az Úr szereti a bátrakat és a hűségeseket, s megsegíti azokat, akik az igazság útjain járnak.”

A pozitív gondolatok ellenére az élete idős korában egyre nehezebb lett.

  1. február 17-én 90 éves korában halt meg, a floridai Astorban.

Végső kívánsága szerint hamvait Erdélyben, a marosvécsi egykori Kemény-kastély kertjében helyezték el, ahol olyan sok szép napot töltött barátaival együtt.

Wass Albert 2020.02.29. 011

1998 februárjában – még életében – Balassi Bálint-emlékkarddal jutalmazták; a szablyát már halála után fia vette át Budapesten.

  1. márciusban – posztumusz – alternatív Kossuth-díjjal tüntették ki.

2007-ben Koltay Gábor filmet forgatott Wass Albert életéről Rékasi Károly főszereplésével, Adjátok vissza a hegyeimet címmel. Nagyon sok helyen szobrot avattak tiszteletére.

Azonban az író igazi megbecsülése az, ha olvassák és meghallgatják műveit.

Mint ahogy mi itt Hajdúszoboszlón is megtettük.

5./ Közös ének: Ima a hazáért + Székely himnusz

 

Wass Albert: A gyökér megmarad

 

Ezerszáz esztendeje már,

hogy hazát foglaltak őseink e földön,

s őrizték vérrel, ésszel, türelemmel

ezerszáz esztendőn keresztül,

hogy hazánk legyen az ég alatt.

Gyökerünk lenyúlt mélyre, mélyre.

egészen le, Erdély szívébe,

s a mai napig ott maradt.

 

Történelem viharai

csapkodták, verték ezt a földet,

megtanítottak élni, halni,

mégis magyarnak megmaradni.

 

Élünk ma is, ahogy lehet,

s Isten-hitünk szent erejével

magyar szívünk szeretetével

őrizzük ezt a gyökeret.

 

Míg Isten a mi menedékünk

és hűség minden fegyverzetünk,

addig félnünk nem szabad:

mert a gyökér, az megmaradt!

 

Ki hűséget vet – életet arat,

és a gyökér, az megmarad!