Wass Albert felolvasás 2021.

 

Wass Albert felolvasás 2021.

Wass_Albert_3

Tisztelt szervezők!

Idén nem tudjuk személyesen üdvözölni a felolvasások vendégeit, így a szokásos országos köszöntő helyett egy az ünnepre ráhangoló üzenettel jelentkezem. Megköszönöm, ha eljuttatják a felolvasókhoz!

Tisztelettel

Hegedűs Gergely András

 

Tisztelt Felolvasók Szerte a Kárpát-Hazában és a Nagyvilágban!

A 14. Szépirodalmi Ünnep rendkívüli körülményei miatt nem tudjuk egymást a megszokott felolvasó körökben köszönteni. Az élő találkozások helyett idén a legkülönbözőbb megoldásokkal tisztelgünk Wass Albert hagyatéka előtt, így a megszokott üdvözlet sem hangzik el élőben országszerte a 25 órás időtartam kezdetén. Kezdeményezőként mégis szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki akár csak néhány percig is csatlakozik az erdélyi író szellemiségéhez ezen a két napon!

Wass Albert a második világháborúban megélte azt a pillanatot, amikor az általa vezetett csapatot teljesen körbezárta az ellenség. Erdőjáró ember lévén azonban megfigyelt két őzet, melyek a járhatatlannak vélt mocsáron keresztül végül kivezették a csapatát a gyűrűből, ott, ahol a szovjetek nem számítottak rá, így valamennyien megmenekültek. „Ez a felismerés később azt a megállapítást érlelte bennem: mindenünnen van kiút” – emlékezett vissza. És ugyanezt üzenve írta később a Magyar nemzet hét parancsolatában: „Nincsen veszedelem a megmaradás lehetősége nélkül.”

Azzal, hogy idén is továbbvisszük a felolvasások lángját, ugyanezt üzenjük a világnak. A rendkívüli nehézségek idején is vesszük a fáradtságot, hogy ha még csak gondolatban is, de megfogjuk egymás kezét, és a legnagyobb szellemóriásaink üzenetei segítségével idén is elinduljunk a magyar lélek középpontja felé. Abba a középpontba, ahol a szabadság, a bizalom és a kitartás lakik. És a hűség ősi gyökereinkhez, ősi hagyatékunkhoz.

Éppen ennek a fajta hozzáállásnak köszönhetően van még magyar szó, magyar gondolkodás a Kárpát-medencében és a világ számos pontján. Amikor rendkívüli helyzet volt, amikor minden amellett szólt, hogy álljunk le, szűnjünk meg és hagyjuk a magyar ügyet, mert van most fontosabb, akkor mindig voltak, akik máshogy gondolták. Azt mondták, Istenem, bízd rám, majd én megoldom. Még nem tudom, hogyan, de valahogy lesz. Mert lennie kell!

Wass Albert számtalan élő példával és bölcselettel hagyta ránk ugyanezt a hozzáállást. Kívánom, hogy ezekben a napokban minél több helyszínen vegyük elő ezeket, merítsünk belőlük erőt, és küldjük szét ezt az erőt minél nagyobb körben, elérve minél több nemzettársunkat és embertársunkat! És higgyünk benne, tudjuk, hogy tényleg van kiút, mert a Mindenható ok nélkül semmilyen veszedelmet nem hagy bekövetkezni. Ellenségképek és félelmek éltetése helyett lássuk meg, hogy ez a világjárvány minek a megtanulására akar rákényszeríteni minket! És lássuk meg, milyen lehetőségeket nyit meg!

Ahogy minden egyes évben, onnan fentről érezhetően árad felénk a hála, ahogy olykor áldozatok árán is, de újra megalkotjuk a magyar egységet ezen az ünnepen. Talán magának Wass Albertnek az öröme is beleadódik ilyenkor ebbe az örömhullámba. A legtöbben akkor szoktuk ezt érezni, amikor a 25. óra vége felé több helyszínen is elkezdik szavalni az Üzenet Haza című költeményt. Arra kérek mindenkit, hogy amikor szól ez a vers, vagy bármelyik erősnek érzett pillanatban szorítsuk meg egymás kezét gondolatban, alkossunk egyetlen nagy kört mind a 30 helyszínen, és minden más pontján a világnak, ahonnan csak egy ember is becsatlakozik! Soroljuk el ennél a kézfogásnál a csatlakozott településeket: köszönet és hála a kanadai Calgary, az angliai Chester, a felvidéki Tardoskedd, Naszvad és Érsekújvár, valamint a belső-magyarországi Pusztaszabolcs, Nyírbátor, Üllő, Gömörszőlős, Nyíregyháza, Csétény, Kecskemét, Harsány, Nagykanizsa, Gyöngyös, Áta, Buda, Göd, Sárospatak, Miskolc, Székesfehérvár, Kispest, Encs, Ballószög, Hódmezővásárhely, Debrecen, Dunaújváros, Szabadszállás, Pomáz és Püspökladány közösségeinek!

Szeretettel

Hegedűs Gergely András
kezdeményező