Rajeczky Benjámin emlékezete

Rajeczky Benjámin magyar ciszterci szerzetes, zenetörténész, népzenekutató, egyházzenész, zenepedagógus, a zenetudományok doktora.

(Eger, 1901. november 11. – Pásztó, 1989. július 1.)

 

  1. július 1-én 88 éves korában elhunyt Rajeczky Benjamin. A zenei körök nagyon tisztelt tagja derűs lélekkel osztotta meg életét – ide-oda vonatozva – a Pásztón végzett szerzetesi

feladatai, valamint a budapesti tudományos és tanári munkája között.

Papp Márta, a Magyar Rádió emlékműsorának szerkesztője így írt róla: „A zenei lexikon szerint Rajeczky Benjamin: zenetörténész, népzenekutató, a középkori zene nemzetközileg elismert szaktekintélye, a zenetudományok doktora, és a ciszterci rend tagja. A lexikális adatokon túl: hosszú, gazdag élete folyamán ő volt a magyar zenésztársadalom szeretve tisztelt Béni bácsija, akivel csodálatosan lehetett muzsikálni, lehetett beszélgetni bármilyen műfajú, korú, stílusú zenéről, akinek derűs lénye, ízes beszéde mindenki rokonszenvét elnyerte. Az utolsó napokig frissen fogadta be és dolgozta fel a zenei, művészi, életbeli élményeket. Aki ismerte, annak alig hihető, hogy elment.”

 

Dobszay László így búcsúzott tőle: „Lehet-e másként, mint riadalommal nézni, mint hagy itt minket az a nemzedék, mely még az első világháború előtt, vagy annak évei alatt nyitotta rá szemét a világra.

Rajeczky Benjamin biztosan alapozott tudását, látókörének tágasságát, – annyi megtöretés ellenére – felfokozott módon és egészen egyéni stílussal képviselte zenei világunkban.  Az a tudós, aki a könyvtárakat bújta, a kongresszusokat látogatta, négy nyelven írta cikkeit, korábban kiskamaszokat tanított Bartókra és hittanra, diákkórust és – zenekart szervezett, de evezőtúrákat és sí-táborokat is, őrjöngő diákfiúkon fegyelmezte humorrá türelmét.

Temetésének előkészítésekor szülővárosának, Pásztónak alig jutott eszébe részt adni belőle Budapestnek is. Tudták, hogy Rajeczky „egy világhírű tudós”, de mintha el sem tudták volna képzelni, hogy az a barátságos bácsi, aki egy közülük, ugyanúgy a Tudományos Akadémiáé és a Zeneművészeti Főiskoláé is.”

 

Rajeczky Benjámin