Október 1. a Zene Világnapja!

Október elseje: a Zene Világnapja

yehudi-menuhin-hegedul

Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész a szavak mestere is volt. Figyelemre méltóak azok a mondatok, amit a zenéről írt. Az ő meghatározása szerint a zene: ritmus, melódia és harmónia – amely avatott kezekben rendet teremt. „A zene a káoszból rendet teremt: mert a ritmus egyöntetűséget kényszerít arra, ami eltérő, a melódia folytonosságot kényszerít arra, ami darabos, a harmónia pedig összeillőséget arra, ami összeférhetetlen.”

Menuhin a csendre is felhívta a figyelmet: „Beethoven egyik legmegkapóbb vonása az, ahogy a csenddel bánik. Szünetei alapvetően fontosak a zene szempontjából. Úgy érezzük, a szünet idejére sem szűnik meg a lüktetés, és egészen csodálatos, ahogy aztán folytatódik a zene. Ha a következő mondat egy hajszállal hamarabb vagy később kezdődik, odavész a mágikus hatás, mert a csend tartama eleve elrendelt, végzetszerű.”

Ezt a két idézetet bevezetésnek szántam ahhoz az üzenethez, amelyet 1975. október 1-jén Yehudi Menuhin küldött minden muzsikát szerető embernek. Az Unesco nemzetközi szervezet javaslatára és hagyományt teremtve, ekkor ünnepelték meg először a Zene Világnapját.

Íme Menuhin üzenete: „Az emberek ezen a napon legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják kifejezésre. A szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, a zene azonban módot ad arra, hogy ma is megértsék egymást. Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással. Néhány éve Párizsban egy kongresszuson Witold Lutoslavski, a nagy lengyel zeneszerző javasolta, indítsunk mozgalmat az embernek a csendhez való jogáért. Jó lenne, ha a zene napján egy-két percet a csendnek is szentelnének mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek. Azt szeretném, ha a csend perceit követően minden otthonban, koncertteremben és operaházban megszólalna a zene.”

menuhin-001