LISZT FERENC EMLÉKIDÉZÉS HAJDÚSZOBOSZLÓN

 
2011. augusztus 6-án a Főnix Emlékszobában a szokásos baráti összejövetelünket tartottuk. Meghívtam Papp Andrást, a Szókimondó akkor kinevezett felelős szerkesztőjét is.
Meglepetésünkre az Excelsior! Liszt Ferenc mennybemenetele című operáról kezdett beszélni, amelynek ősbemutatója azon a tavaszon, március 18-án volt Budapesten, a Thália Színházban. Amíg Budapesten éltem (35 éven keresztül), az ilyen zenei eseményen rendszerint jelen voltam. Ekkor azonban itt Hajdúszoboszlón értesültem az operáról, még pedig az új alkotás szövegkönyvének írójától. (Sajnos, én akkor még a költözés utáni berendezkedéssel, ismerkedéssel, barátok „gyűjtésével” voltam elfoglalva.)
A bemutatóra azonban Budapestre utazott egy társaság, Berényiné Szilaj Ilona, Vida Lajos és felesége, Túri Borbála, valamint Papp András családja. A Szókimondó 2011. áprilisi számában éppen Túri Borika írt beszámolót a jelentős eseményről.
2011-ben volt Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója, erre az alkalomra kapott megbízást egy zenés színpadi mű komponálására Fekete Gyula, a tehetséges fiatal zeneszerző. Ő választotta szövegíró társául Papp Andrást. (2006-ban dolgoztak már együtt a Kazamaták bemutatója alkalmával a Katona József Színházban.)
A Magyar Nemzetben Vakulya Eszter kritikájában (2011.03.31.) ismerteti a történést is.
„ Liszt Ferencnek állít emléket Fekete Gyula és Papp András új operája. Csak remélni lehet, hogy ősztől a repertoár részévé válhat. Róma, 1861. október 21. Liszt Ferenc életének jelentős életszakasza, fordulópontokkal, családi tragédiák után, egyfajta nyugvópont előtt, amely végül mégsem úgy és akkor jön el, ahogy és amikor várják.Liszt Ferenc ötvenéves, meghalt a fia, az idősebb lánya és az édesanyja, elvesztette weimari karmesteri állását, és épp Carolyne-nal készül egybekelni. Az esküvő előtti nap nyilván egyébként is feszültebb a kelleténél, ezt tovább fokozza, hogy este derül ki, a pápa mégsem érvényteleníti Carolyne korábbi házasságát.Ebbe a drámai pontba keveri bele Fekete Gyula zeneszerző és Papp András szövegíró, az Excelsior! alkotópárosa, hogy Liszt, mint édesapa értesül Cosima és Wagner szerelmi románcáról, amelyet első felháborodásában természetesen teljesen elutasít.
Innen, a mélyből indul el Liszt Ferenc, nem a zeneszerző, hanem az ember, aki egyre feljebb kerül a lélek lajtorjáján, mígnem felismeri Szent Erzsébetben, hogy ő az égiekhez tartozik, megbékél sorsával és magára ölti az egyházi rend ruháját. Az excelsior kifejezés is erre utal: a latin kifejezés jelentése feljebb, magasabbra. És ahogy Liszt, úgy a zene is eljut a drámából a harmóniába, a végén pedig megvalósul az alcím: Liszt Ferenc mennybemenetele.”
A librettó szerzője Papp András így fogalmaz: “nem a zenészt látjuk, hanem egy olyan embert, aki válságos pillanatokban döntést hoz – elvileg lehetne bárki, de ami történik,az csak Liszttel történhetett”.

A bemutató óta hét év telt el. Úgy gondoltuk, hogy itt Hajdúszoboszlón (a szövegíró városában) az érdeklődő közönségnek elmeséljük az opera történetét. Fekete Gyula zeneszerző örült a meghívásunknak, és annak, hogy Papp Andrással felidézhetik az évekkel korábbi közös munka nehézségeit és szépségeit. Szerencsére rendelkezésünkre áll az ősbemutatón készült filmfelvétel (DVD), amelynek részleteit levetítjük, majd a szerzőkkel beszélgetünk a Kulturális Központ Zenetermében.

 


Fekete Gyula zeneszerző

 

Papp András szövegíró