GALÁNFI ANDRÁS

 

GALÁNFI ANDRÁS

Kossuth díjas képzőművész, Hajdúszoboszló Város Díszpolgára

 

Portré 2

Majoros Petronella:


Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata alapján a lovashajdúk Szoboszlóra telepítésének 414. évfordulója alkalmából díszpolgári címeket adományozott városunk kiemelkedő alakjainak.

Az elismeréseket Czeglédi Gyula polgármester nyújtotta át.

Hajdúszoboszló Város Díszpolgára: Galánfi András

Galánfi díja 2

Galánfi díja 3

 

Galánfi András tanár, előadóművész, a magyar fafaragó népművészet egyik legismertebb alakja. Kossuth-díjas. Hajdúszoboszlón született 75 éve, olyan családba, ahonnan magával vitte útjára a nagyapák munkás életét, az édesapa kántortanító emberi szilárdságát. A tanítóképző és a tanárképző főiskola befejezése között, katonaidejében ismerkedett meg a fafaragással, mely összefonódott életével.

1970-től a szülővárosában tanárember. A fával dolgozó ifjú népművész a Nomád Nemzedék mozgalom meghatározó alakja lett, alkotótáborok alapítója, vezetője. Önálló munkái határainkon innen és túl tárlatokon és köztereken váltak közkinccsé. Ismeretei elmélyültek a magyar irodalomban, a néphagyományokban, a szakrális világ és a hit kérdéseiben.

1992-től 12 évig a híres Nádudvari Kézműves Szakiskolában a művészeti oktatás vezetője, a nevelési program megálmodója, a fafaragó szak oktatója. Öt évig a Hortobágyi Nemzeti Park Kézműves-udvarának művészeti vezetője.

2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, néprajzi dokumentumfilmek riportere, szakértője.

Hajdúszoboszló Város Képviselő-testülete Galánfi András művészeti, pedagógiai és magyarságtörténeti jelentőségű életművét köszöni meg a díszpolgári címmel.”

 

Bieliczkyné Buzás Éva: A Galánfi-család dicsérete

Galánfi András édesapja

Kisiskolás voltam, amikor Édesanyám úgy döntött, hogy nekem zenét kell tanulnom.

Valakitől meghallotta, hogy egy cigányprímás súlyos betegen egy gyermeknek szeretné eladni a hegedűjét. Mi megvettük. De akkor még Hajdúszoboszlón nem volt Zeneiskola.

A Bocskai utcában laktunk, és majdnem szemben volt Galánfiék háza. Emlékszem, András akkor még igen mozgékony kisfiú volt. A zenetanár édesapja tanított 6 éven keresztül (1949-1956) hegedülni. Tőle kaptam azt a zenei képzést, amit tovább lehetett fejleszteni Debrecenben, majd Budapesten. Ez lett az alapja minden későbbi zenével kapcsolatos munkámnak.  Örök hála érte Galánfi András tanár úrnak!

 

2008-ban költöztem vissza Hajdúszoboszlóra, akkor fedeztem fel újra a Galánfi családot. Andrást, a kiváló előadóművészt. Felejthetetlen emlék a Debrecenben megtartott Sinka-estje.  (2018. február 23.)

P1000026

Sinka István (1897- 1969)

 

„Galánfi András, mint előadóművész mutatta meg magát egy csodálatos Sinka István est alkalmából. Sinka István 1897-ben Nagyszalontán született, gyermekkorától dolgozott, évtizedeket töltött bojtár, pásztor, napszámos sorban. 1934-ben került az irodalmi életbe a népi írók közé. A parasztság legelesettebb rétegéből a bihari puszták világából került az irodalomba.

Galánfi András ezt az életutat mutatta be a közönségnek, a költő versein, balladáin és az önéletrajzi ihletésű Fekete bojtár c. könyvéből vett idézetek alapján. Az est végig balladai ihletésű volt, amely a közönséget is mélyen megérintette.”

 

A Kossuth-díj

 

Áder János; Kövér László; Orbán Viktor
Budapest, 2017. március 15.

Galánfi András Kossuth díj átadása 2017.március 15.

A Kossuth-díj átadásakor. Baloldalon a felesége Schmidt Teréz

 

Galánfi András népművész, előadóművész, iskolateremtő mester, nevéhez fűződik a Nádudvari Kézműves Iskola alapítása, amely azóta Európa hírűvé nőtte ki magát.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 2017-ben Kossuth-díjat kapott munkássága elismeréseként. „Galánfi András a kitüntetést a rönkbútor-faragás régi hagyományát mesteri módon folytató, a modern funkciók tradicionális stílussal ötvöző alkotásai, valamint a magyar népi tárgykultúra kincseinek tovább örökítését elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként vehette át.” – írták a kitüntetés átadása alkalmából.

És most 2020. szeptember 2-án ünnepélyes keretek között megkapta a Város Díszpolgára címet, amely tehetségének és életművének elismerését jelenti.

Ez alkalommal én is átvehettem Czeglédi Gyula polgármester úrtól a Szép Ernő Díjat. Büszke voltam, hogy a kitüntetettek közös fényképén egy sorban állhattam Galánfi Andrással. Kívánok neki boldog életet, szép nagy családja körében, jó egészséget és további alkotóerőt!

Összkép

 

A családi hagyomány méltó folytatója a lánya: Galánfi Anna.

Amikor létrehoztam az Emlékszoba Alapítványt – a zene és a költészet ápolásáért, Anna volt az első, aki mellém állt, kuratóriumi tagként. A Főnix Versmondó körben pedig aktív előadóként vett részt: verseket írt és szavalt, férjem, Bieliczky Joó Sándor harminc költeményét megzenésítette, és elénekelte a saját gitár kíséretével. Kedves színfoltja volt műsorainkban a fia és a kislánya szereplése is.

Hálásan köszönöm nekik.

Mindezt múlt időben írom, mert az ő életük, működésük már Kistarcsán

folytatódik. Kívánok Annának sikeres életet, boldogságot immár három gyermekkel.

Galánfi-Anna-416x350

Anna gitárral

Galánfi Anna Nőnap 2015_2

Közös éneklés. Baloldalon Anna és gyermekei Misi és Hajnika

Anna dala 24

Anna dala

*