EMLÉKSZOBA ALAPÍTVÁNY

AZ EMLÉKSZOBA ALAPÍTVÁNY ELŐZMÉNYEI:

Bieliczky Sándorné Buzás Éva 2008-ban rendezte be a Főnix Emlékszobát, ahol elhelyezte Bieliczky Joó Sándor újságíró, költő irodalmi hagyatékát, valamint saját zenetörténeti gyűjteményét és a családi emlékeket. Egykori gimnáziumi társak részvételével megalakult a Baráti kör és havonta Irodalmi délutánt rendeznek.2011-ben az idős tagokat iskolai tanulókkal kiegészítve létrehozták, a Főnix Versmondó- és Népdalkört.

Közös céljuk a zene és a költészet ápolása. Időnként kilépnek az Emlékszoba otthonos falai közül, hogy műsorukkal a Kulturális Központban a szülők, rokonok, barátok nagyobb közössége számára is derűt sugározzanak.

 

Bieliczky Sándorné 2014-ben határozta el: a Debreceni Törvényszéken kérelmezi, hogy az Emlékszoba alapítványként működhessen. A nyilvántartásba vétel 2015. június 1-én megtörtént. Az Emlékszoba Alapítványt a Debreceni Törvényszék 2133. szám alatt bejegyezte. (Adószám: 18655863 – 1 – 09)

 

ALAPÍTÓ OKIRAT (rövidített kivonat)

 

Bieliczky Sándorné Buzás Éva alapító a jelen alapító okirattal elhunyt férje, Bieliczky Joó Sándor utolsó kívánságának megfelelően az általuk évtizedeken át felhalmozott kulturális értékek szülővárosában, Hajdúszoboszlón történő elhelyezése és ezen javak felhasználásával a jövő nemzedék szellemi gyarapodásának elősegítése céljából alapítványt hoz létre.

 

  1. Az alapító:

Bieliczky Sándorné Buzás Éva  (anyja neve: Nagy Emma, született: Konyár, 1937. 10. 31.)

4200 Hajdúszoboszló, Szabó László zug 6. TT. 30. lakos

 

  1. Az alapítvány megnevezése:

EMLÉKSZOBA ALAPÍTVÁNY – a zene és a költészet ápolásáért.

Rövidített neve: EMLÉKSZOBA Alapítvány.

  1. Az alapítvány székhelye: 4200 Hajdúszoboszló, Szabó László zug 6. fsz. 1. szám

 

  1. Az alapítvány céljai:

A 2011-óta működő Főnix Emlékszoba fennmaradásának, jövőjének biztosítása;

Bieliczky Joó Sándor újságíró, költő (1929 – 1983) irodalmi hagyatékának gondozása, feldolgozása és kiadása; Bieliczky Sándorné Buzás Éva zenetörténeti gyűjteményének közzététele, feldolgozása és kiadása; Az Emlékszoba honlapjának (www.fonix-sarok.hu) fenntartása és továbbfejlesztése; Bieliczky Joó Sándor és Bieliczky Sándorné Buzás Éva polgári családja emlékeinek, könyvtárának megőrzése, kutathatóvá tétele;

Az irodalmi és zenei élet fellendülésének elősegítése Hajdúszoboszlón.