Dohnányi Ernő vezetésével megalakult a Rádiózenekar

Dohnányi 7

1943. október 7-én Dohnányi Ernő vezetésével

megalakult a Rádiózenekar

„1943. október 7-én a Városi Színház hangversenytermet ábrázoló színpadán, lépcsőzetes dobogón helyezkedett el a frakkba öltözött 70 tagú zenekar. A karmesteri emelvényen megjelent Dohnányi Ernő, a Rádió főzeneigazgatója és intésére felcsendült Liszt Ferenc Les préludes című szimfonikus költeménye.

A termet zsúfolásig megtöltő közönség, valamint a rádióközvetítés sok százezer hallgatója tanúja lehetett a Rádiózenekar bemutatkozásának. A koncerten jelenlévők fokozódó lelkesedéssel ünnepelték nemcsak a vezénylő Dohnányi mestert, majd Chopin f-moll zongoraversenyének elhangzása után a szólót bravúrosan játszó Károlyi Gyula zongoraművészt, hanem az első nyilvános hangverseny tűzpróbáját kiálló Rádiózenekart is.”

A Rádióéletből idéztem a Rádiózenekar sikeres bemutatkozásáról szóló tudósítást.

A Rádió házi-zenekara egyébként már évek óta működött, hiszen az úgynevezett szalonzenekar 1936. február 1-jén kezdte meg működését Bertha István vezetésével.

Ez a kiváló muzsikusokból álló együttes főleg hatásos, könnyed, rövid műveket játszott.   1941 augusztusától kezdve nevüket a műsorújság már Rádiózenekarnak írta és időnként, főleg ünnepélyes alkalmakkor szimfonikus igényű, komoly zeneműveket is játszottak.

Például Liszt szimfonikus költeményeit, vagy a Dohnányi Ernő által sorozatban játszott Mozart-zongoraversenyek egy részét, valamint modern magyar darabokat.

A Rádiózenekar megalapítását azonban 1943. október 7-től kezdve számítjuk.

 

Dohnányi Ernő a 6-os stúdióban

 

6-os stúdióban