Bujdosó lány

1966. 05. 26. – 50 éve hunyt el TAMÁSI ÁRON Kossuth-díjas író, akadémikus.
Bieliczkyné Buzás Éva:
Tamási Áron – Lajtha László: Bujdosó lány – Mezei Mária előadásában
 
Az irodalom és a zene, valamint az előadó-művészet kapcsolatából született meg a Bujdosó lány c. műsor, amely Mezei Mária előadásában a Vidám Színpadon kezdte el, majd néhány önálló esten folytatta küldetését. Mezei Mária sokoldalú művész volt: szerepelt színházban és filmekben, varietében és cirkuszban, volt franciás könnyedségű vígjátéki színésznő és megindító erejű drámai hősnő, vagy pikáns sanzonok előadója. Minden szerepében kiválót nyújtott. Ám egyszer elege lett mindenből. Másra vágyott. Így vallott erről:

„1953-ban egy este Tamási Áronék nálam vacsoráztak. Lelkendezve mesélni kezdtem legújabb álmomról: a kabaréban is előadható népdal-drámáról. Áron félig hunyt szeme felvillant. Másnap már Lajtha László zeneszerzőnél ültünk és erdélyi gyűjtéséből öt csiki dalt választottunk.
Két nap múlva Tamási Áron telefonba beolvasta a mádéfalvi veszedelemből szabadult székely leányka szívszorító, de napfénybe oldódó tízperces drámáját, a Bujdosó lányt. Krónikás ének ez összeszőve a kiválasztott dalokkal. Mikor a telefont letettem, a boldogságtól sírtam, életemben szebbet nem hallottam.”
1953-ban a Vidám Színpadon – ahol ebben az időben Mezei Mária fellépett, az újszerű, dramatizált, színpadra állított (scenírozott) székely népdalcsokor bemutatását csak hosszas huzavona után, jelentős húzásokkal engedélyezték. A közönség egy része meghökkent ugyan, de áhítattal és szeretettel hallgatta, voltak azonban, akik irredenta-soviniszta lázításnak tartották és  9 előadás után levetették a műsorról.

  1. február 16-án Lajtha László halálának egy éves évfordulóján, Fábián László tartott előadást a zeneszerzőről a Rádióban. Az emlékműsor után – talán hogy valami különleges csemegével szolgáljanak, a szerkesztők műsorra tűzték a Bujdosó lányt is.

A Rádióújságban ez olvasható: „Bujdosó lány. Krónika 1764-ből. Zenéjét Lajtha László gyűjtötte, szövegét, mely az ének szövegét összeköti, Tamási Áron írta. Előadja Mezei Mária.
A kompozíció háttere a történelemből ismert mádéfalvi veszedelem. Mária Terézia 1764-ben császári zsoldba akarta kényszeríteni a szabad székelységet.
Mivel ellenálltak, Bukov osztrák generális legyilkoltatta őket. Aki tudott elmenekült Moldvába, vagy a hegyek közé és bujdosóvá lett. Egy ilyen bujdosó lányról szól ez az ének, aki a vész múltán hazafelé vándorol. Egy fenyőerdőben kevés időre leül pihenni és emlékezni.”

mezei maria

Mezei Mária

lajtha laszlo2

Lajtha László

Tamási Áron

Tamási Áron

(Lásd Rádiófónia 2. kötet 159.oldal)