Bieliczkyné Buzás Éva: Emlékeim Vida Lajosról

Harmincöt évi budapesti élet után – 2008-ban visszaköltöztem gyermek- és ifjúkorom kedves városába, Hajdúszoboszlóra. Tervem szerint irodalmi és zenei téren kívántam itt is működni, a lehetőségek szerint. A város kulturális életébe való beilleszkedésemet részben Vida Lajos – a Szókimondó című havi kulturális folyóirat szerkesztője segítette.

Férjem válogatott verseit, írásait tartalmazó kötet alapján írta meg véleményét és azt,

a 2010. januári Szókimondóban – a Bieliczky Joó Sándoremlékszámban tette közzé.

Ezzel kezdődött el egy munka-barátság. Időnként beszámolt egészségi állapotáról,

sőt írói terveiről is. Ezáltal, különösen két utolsó regényének írása közben érezhettem át az alkotó munka kínjait és örömeit.

Mindegyik témája közel állt hozzám. Palló a Köselyen Szoboszló hajdúváros történetét jeleníti meg a XVII- századból, valós történelmi események és személyek felidézésével.

Mindig érdekelt a férjem szülővárosának, az én felnevelő városomnak a története. Most megkaptam tőle, regényes formában.

Utána következett A bosszú napja, kedd című regénye. Úgy gondolta, engem kér meg, hogy a befejezés előtt olvassam el és javítsam ki. E megtisztelő feladatra nem véletlenül választott, hiszen Bihar vármegyéről, főleg Pocsajról szól a történet, de benne van Konyár és Kismarja, az én szülőfalum és rokonaim lakóhelye is.

Vida Lajos volt az egyik legjobb barátom. Ha nehézségem, problémám akadt, vele megoszthattam. Mindig segítő szándékkal válaszolt. Benne olyan embert ismertem meg, aki kitűnt munkaszeretetével, valamint a szülőföldje iránti rajongásával.

Megrendített a halálhíre. Közös terveink voltak még – amelyek már örökre elmaradnak.

De legjobban embersége, barátsága hiányzik.

 

 

Megjelent a Szókimondó 2019. októberi számában, a Pedagógusok arcképcsarnoka című írás részleteként.

  1. december 10-én a Kulturális Központban, Vida Lajosról szóló felolvasó esten készültek  a képek.

Vida Lajos emlékest 002

Vida Lajos emlékest 003

Vida Lajos emlékest 004

Vida Lajos emlékest 005

Vida Lajos emlékest 007

Vida Lajos emlékest 008

Vida Lajos emlékest 009