Ádám Jenő és a Kodály módszer

 

Ádám Jenő és a Kodály módszer

adam jeno 002

kodaly 001

Ádám Jenő és Kodály Zoltán

Ádám Jenőnek már iskolás tanulóként is nagy tisztelője voltam. De csak 1980. június 3-án – amikor már 84 éves volt – adatott meg számomra a lehetőség, hogy beszélgethessek vele: tartalmas életéről, melyet lobogó hittel, szenvedéllyel töltött be a zenetanítás, valamint a magyar népdal népszerűsítéséért végzett fáradhatatlan munkássága.

Íme a beszélgetés egyik részlete:

Magyar-módszer – Kodály-módszer

Ádám Jenő: „A harmincas években sokszor beszélgettünk Kodály Zoltánnal arról, hogy a zenekultúra kialakításához új közönséget kell felnevelni, az iskolai énekórák és a magyar népdal segítségével. Kodály felszólított, hogy dolgozzam ki ennek a módszertanát. Újszerű feladat volt, de elvégeztem. A kész művet elvittem az akkor Galyatetőn tartózkodó Kodályhoz, aki átnézte, utána mindössze ennyit mondott: kitűnő. Hamarosan megjelent könyv formájában is:

MÓDSZERES ÉNEKTANÍTÁS a relatív szolmizáció alapján.

Írta: Ádám Jenő

(Turul kiadás, Budapest, 1944.) Az elején Kodály Zoltán Útravaló című írása olvasható, amelynek befejező gondolata ez: „Új korszak hajnalán vagyunk. A felszabadult, magyarabb gyermek, emberkort érve, megteremti a magyarabb és boldogabb Magyarországot. És ebben az éneknek is lesz része.”

B.É.: Ádám Jenő Magyar módszernek szerette volna nevezni, de Kodály-módszer néven lett ismert hazánkban és világszerte.

Módszeres énektanítás címlap 2

Utravaló1

Utravaló2Az előszó