A Hubay-palota – 1944

Magyar Rádió – 1944.

Hubay-palota

Az utolsó Zenedélután közvetítése a Hubay-palotából

1944. február 6-án a Rádió hangversenyt közvetített a Hubay-palotából.
A Rádióéletben „Jövőre jubilál a Zenedélután” optimista címmel jelent meg a Hubay özvegyével készített beszélgetés. Hubayné gróf Cebrian Róza így mesélt a híressé vált „Zenedélutánok” megindításáról: „Amikor 1919-ben férjem elfoglalta a Zeneművészeti Főiskola főigazgatói állását, gróf Apponyi Albert és Berzeviczy Albert felszólította, hogy dolgozzon ki egy tervezetet a szétzüllött művészeti élet összefogására.
Sok más terv megvalósítása mellett egyik gondolata az volt, hogy saját otthonában zenedélutánokat szervez, hogy azáltal is lendületet adjon az újonnan meginduló magyar zenei életnek.”
A Hubay-palota egyik bejárata a Margit rakpart 11. szám alatt volt, az épület másik oldala pedig a Fő utcára nézett. A palota legszebb helyisége: a zeneterem – középen fehér, mahagóni-fából készült Bösendorfer zongorával. Ideális környezet volt kamarazenéléshez 150-200 főnyi közönség számára. A Zenedélutánokat évente 4-5 alkalommal rendezték meg, amelyen a legkiválóbb magyar és külföldi művészek, valamint tehetséges, pályakezdő előadók szerepeltek. Az 1920 és 1937 közötti időben 67 koncertet tartottak, de Hubay Jenő váratlan halála után egy ideig csend borult a palotára. Majd a Hubay Jenő Társaság rendezett újra koncerteket 1939. januárjától 1944. tavaszáig. A Magyar Rádió mikrofonja a hangversenyek többségében jelen volt, a közvetítés díját pedig a Hubay Jenő által alapított Lublói utcai gyermekotthon javára utalták át.
Visszatérve Hubayné nyilatkozatára, egyik mondata – utólag olvasva – megdöbbentő:
„1920. januárjában, éppen 24 esztendővel ezelőtt kezdtük el megrendezni a vasárnapi Zenedélutánokat, tehát jövőre ünnepeljük meg az „ezüstlakodalmat”. A jubileum helyett azonban, a Hubay-palota 1945. február 8-án bombatalálat következtében összeomlott.

www.fonix-sarok.hu / Rádiófónia 1. kötet, 235. oldal