A Hajdúszoboszlói TV stábja az Emlékszobában

Bieliczkyné Buzás Éva:

A Hajdúszoboszlói TV stábja az Emlékszobában

 

HVTV 2020.11.03. 006

 

A HVTV-től telefonon hívott Ónodi Orsolya riporter, hogy a Szép Ernő Díj

szeptember 2-i átvételével kapcsolatosan szeretne beszélgetni velem.

Kértem, hogy találkozásunk a Főnix Emlékszobában legyen. Így történt.

 

Szeretném neki elmondani, hogy Hajdúszoboszló az én szeretett városom. Itt jártam általános iskolába és gimnáziumba. Itt ismertem meg Bieliczky Joó Sándort, életem egyetlen nagy szerelmét, a férjemet, aki itt született Hajdúszoboszlón.

Az élet adta feladataimat Debrecenben és főleg Budapesten teljesítettem. A Magyar Rádióban 33 éven keresztül szenvedélyesen gyűjtöttem a magyar zeneszerzőkre vonatkozó dokumentumokat, ezek felhasználásával hangzottak el a zenetörténeti sorozatom adásai, Rádiófónia címmel.

1983-ban az újságíró-költő férjem váratlanul, 53 évesen gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. Hamvai itt nyugszanak a Vénkerti temetőben, nagyszülei és szülei mellett.

Amikor Budapesten, a rádiós munkám véget ért, elhatároztam, hogy a férjem irodalmi hagyatékát visszahozom szülővárosába. Az erre a célra kialakított Emlékszobában helyeztem el, a zenetörténeti gyűjteményemmel együtt.

2008 óta élem itt az „aktív” nyugdíjas éveimet, azóta fő munkám a könyvek írása, összeállítása, kiadása. A férjem verseit, írásait eddig öt kötetben gyűjtöttem össze.

Most készült el a hatodik könyv A pusztának hegedűje címmel, melynek költeményeit Papp András író szerkesztette és írt hozzá egy szép hosszú Előszót.

A rádióban elhangzó Rádiófónia – huszadik századi zenetörténeti sorozatom anyagát négy kötetben adtam ki, és a napokban készültem el a következő három kötet anyagával, Emlékezzünk zeneszerzőinkre címmel.

Az írás mellett szükségesnek éreztem magam köré gyűjteni a régi, és az újabb barátokat, az irodalom szerető ismerősöket. A baráti társaságot kiegészítettük fiatalokkal és iskolás (sőt óvodás) gyerekekkel. Így alakult meg a Főnix Versmondó kör! Műsorokat állítottunk össze, amit a Kulturális Központban mutattunk be.

(Sajnos, a Korona vírus miatt átmenetileg szünetet tartunk.)

Tevékenységünkkel szeretnénk hozzájárulni Hajdúszoboszló kulturális életéhez.

 

2015 óta működik az Emlékszoba Alapítvány – a zene és a költészet ápolásáért,

aminek része a Hajdútánc.hu nevű internetes folyóirat.

 

Most az a megtiszteltetés ért, hogy városunk Önkormányzata eddigi munkámat a Szép Ernő Díj átadásával jutalmazta. Amit ugyan én vehettem át, de úgy érzem, hogy ez egyben a Főnix Versmondó kör minden tagjának szóló megbecsülést jelenti.

Hálásan köszönöm az ajánlóknak és az adományozóknak egyaránt.

Munkámat elhivatottsággal és lelkesedéssel folytatom, amíg a jó Isten engedi!

HVTV 2020.11.03. 010