95 éves a Magyar Rádió

Hosszú előkészítés után végre eljött a nagy nap!
1925. december 1-jén, kedden, felavatták a Magyar Rádiót.
Kozma Miklós, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója az ünnepségen többek között ezt mondta: „A magyar kultúra fegyvertára egy erős fegyverrel gyarapodott. Mindenki tudja, mit jelent, különösen Magyarország mai helyzetében az, hogy a hullámokon keresztül minden határon túl eljut a magyar szó. Fogadalmat teszek arra, hogy minden üzleti szempontot háttérbe szorítva, tisztán csak a magyar kultúra szempontjait szem előtt tartva fogjuk ezt a fegyvert kezelni.”
Demény Károly, a Posta vezérigazgatója már a mikrofon előtt tudatta a világgal, hogy Magyarországon megindult a műsorszóró rádiózás. Ezután Vass József miniszter indította légi útjára a magyar gondolatot Isten nevében.
A megnyitó szavakat ünnepi hangverseny követte:
1./ Donizetti: Linda di Chamounix c. operájából Linda áriáját, és
Richard Tauber: Erdei madár c. dalát Sándor Erzsi énekelte.
2./ Hubay Jenő: Csárdajelenet. Hegedűn előadta a szerző.
3./ Poldini: Farsangi lakodalom c. vígoperájából Kálmán diák dalát
Dr. Székelyhidy Ferenc énekelte
4./ Kern Aurél feldolgozása: Régi magyar dalok, Dr. Molnár Imre előadásában
5./ Kerntler Jenő Liszt és Bartók műveket játszott zongorán
Ma már nehéz elképzelni, hogy 1925-26-ban a Magyar Rádió működését csupán néhány ember hite, megszállott munkaszeretete és erőfeszítése tette lehetővé.
Tisztelettel emlékezünk meg mindazokról, akik e hőskorban a Rádió személyi állományát képezték.
Szőts Ernő volt az igazgató. Katonatiszti pályafutás után lett a Telefonhírmondó, majd a Rádió vezetője. A jó szervező, nagy munkabírású ember sikerének titka az volt, hogy minden hasznos elképzelést, tanácsot készséggel elfogadott főnökétől és barátjától: Kozma Miklóstól éppúgy, mint beosztottjaitól, ismerőseitől, sőt ismeretlenektől is. Olyan munkatársakat gyűjtött maga köré, akik az ötletek gyakorlati megvalósításában is támogatták.
Kern Aurél lett a Rádió zenei és művészeti tanácsadója. Mint zenekritikus, komponista, korábban az Operaház igazgatója, majd a Nemzeti Zenede vezetője, évtizedek óta munkálkodott a főváros zenei életének fejlesztésén. Személyében tehát a muzsikus világban otthonos, jó képességű szakember vette kezébe a Rádió zenei műsorainak irányítását.
A fiatal Polgár Tibor volt a Rádió állandó zongorakísérője, majd amolyan zenei mindenese. Sokoldalú tehetsége jól érvényesült, sokat szerepelt a rádióban mint karmester, de
a szerzeményei is igen népszerűek voltak.
A munkatársak között meg kell említenünk Scherz Ede bemondót, akit még a század elején alkalmaztak a Telefonhírmondó felolvasójaként. A kellemes, bariton hangú, választékos megjelenésű, őszes úr az egész ország kedvence lett.
A prózai műsorok első szerkesztője Somogyváry Gyula, népszerű nevén Gyula diák volt. Működése kezdetén nagy energiával fogott hozzá a prózai rádiós műfajok megteremtéséhez.
Magyar Rádió pagoda
Rádióóóóó