25 éves az Életerő Egyesület

Makláry Zoltán beszámolója a 25 éves Életerő Egyesület munkájáról, tevékenységéről (2019. január 28.)

Berényiné Szilaj Ilona és Makláry Zoltán

A 25. születésnapját ünneplő Életerő Egyesületet 1994. június 9-én alakítottuk meg az ezotéria iránt elkötelezett 37 társammal együtt. Akik Béres Gabriella és Kökényessy Gyuri köré gyűlve már több mint két – három éve rendszeresen látogattuk a debreceni Életreform Ház rendezvényeit és tanfolyamait. Az érdeklődők köre napról-napra nőtt, ezért társaimmal együtt úgy döntöttünk, hogy elérkezett az idő ahhoz, hogy létrehozzuk a saját egyesületünket itt Hajdúszoboszlón, melynek az Életerő Egyesület nevet adtuk. Az egyesület megalakításakor jó partnerre találtunk a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézményben és a munkatársaiban, amely megalakulásunk óta a bázisintézményünk.

 

A 25. évforduló alkalmából emlékezzünk meg az Életerő Egyesületet alapító tagjairól, valamint az első vezetőségről.

 

Az egyesület céljait és fő feladatait az alapító okiratban fogalmaztunk meg, melyeket az eltelt évek alatt tovább bővítettünk. Jelenlegi formájában tevékenységünk 9 pontban foglalható össze:

 

  1. Segíteni az embereket az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában. Elköteleztük magunkat a reformtáplálkozás, a természetgyógyászat, a gyógynövényismeret, az aromaterápia, a bio-kertészet, a természetes alapanyagokat alkalmazó szépségápolás módszereivel és népszerűsítésével. Ennek megvalósítása érdekében ismeretterjesztő előadásokat valamint Életerő Napokat szervezünk.
  2. Megismertetni az érdeklődőket a stressz oldás módszereivel. A testi-lelki-szellemi egészség megőrzése az agykontroll, a reiki, a relaxáció, a jóga, az autogén tréning és a meditáció, stb. segítségével.
  3. A művészetek, a néphagyományok és a helyi hagyományok ápolása és megőrzése a jövő nemzedékek számára.
  4. Tudományos ismeretterjesztéssel az ezoterikus életszemlélet megismertetése. A mítoszok világa, a csillagászat, az asztrológia, a grafológia, a számmisztika és a négy őselem szimbolikájának segítségével.
  5. A természet értékeinek megóvása. Fellépni a környezetszennyezés és a természet pusztítása ellen.
  6. A munkanélküliek munkaerő-integrációjának elősegítése.
  7.  A fogyatékkal élő embertársaink, az idősek és betegek pszichés és szociális segítése.
  8. Gyermekeink megóvása a káros szenvedélyek pusztító hatásaitól.
  9. Más egyesületekkel, szervezetekkel kapcsolattartás és azok fejlesztése.

 

Az elmúlt 25 év során az egyesület célkitűzéseiben szereplő témakörökből megközelítőleg 850 előadást tartottunk. Ezeket az előadásokat havi egy-két alkalommal szervezzük. Reiki I és II tanfolyamot több mint 600-an végeztek Hajdúszoboszlón, 25 éve működik a Művelődési Házban minden kedden a Reiki-klub, ezen kívül havi két alkalommal agykontroll klubot, havonta egy alkalommal pedig ezoterikus klubot is működtetünk. Immár 13. alkalommal rendezzük meg az Életerő Napot. Tartottunk még ezen kívül asztrológiai iskolát, több ízben szerveztünk reiki I. és II. tanfolyamot, gyógynövény ismereti tanfolyamot, reflexológiai tanfolyamot, TAROT tanfolyamot, jóga tanfolyamot, gyermek agykontroll tanfolyamot, számmisztikai tanfolyamot, kineziológiai tanfolyamot, különféle önismereti tréningeket, nehéz is lenne valamennyit felsorolni. Az elmúlt 25 év alatt szervezett rendezvényeinket több mint huszonkét-ezren látogatták.

Az egyesület vezetése mindig kiemelt feladatának tekintette, hogy az elérhető legjobb előadókat hívja meg előadásaira és különféle rendezvényeire, hogy a hozzánk látogatók tiszta forrásból szerezzenek információkat az ezotéria világáról.

Az előadóink között voltak egyetemi tanárok, írók, orvosok, pszichológusok, tudományos kutatók, művészettörténészek, csillagászok, pedagógusok, természetgyógyászok és humán szakemberek. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány országosan elismert szaktekintély neve, az előadók sokaságából: Barta Éva, Biegelbauer Pál, Born Gergely, Dr. Csikai Erzsébet, Fényiné Csomor Rózsa, Gazdag Katalin, Kássa László, Kiss J. Zsolt, Kiszely István, Kövesi Péter, Kövesdi Natália, Kövi Szabolcs, Kővári László, Molnár Dánielné ”Ilcsi néni”, Molnár V. József, Müller Péter, Pap Gábor, Szilvássy Judit, Zoltai Miklós, Zombori Ottó és még sokan mások.

Az Életerő Egyesület tevékenységével 25 éve részt vesz Hajdúszoboszló kulturális életében. A kitűzött céljaink szellemében élünk és dolgozunk, mindennapjainkban ezek megvalósításán munkálkodunk. Induláskor az egyesület tevékenysége még kuriózumnak számított. Azóta sikerült az emberek szemléletében lényeges változást előidézni. A természetgyógyászat által alkalmazott módszerek jelentős része mára az orvostudomány által igazolt és elfogadott eljárásokká szelídült. Hatékonyságukat senki sem kérdőjelezi meg, sőt a gyógyászatban párhuzamosan alkalmazzák a hagyományos gyógyítás mellett, annak kiegészítéseként. Mára az önismeret, az asztrológia, a jóga, a reiki, és az agykontroll beépült nagyon sok ember mindennapos cselekedeteibe és az életének szerves részévé vált. Ezeken kívül egyre többen alkalmazzák hatásosan a különféle természetes stressz-oldó módszereket ,a relaxációt, a meditációt és  az autogén tréninget.

Egyesületünk bázisintézménye a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, programjainkat itt tartjuk, amelyekhez 25 éve jelentős szellemi és anyagi támogatást kapunk tőlük. Ezért köszönetünket fejezzük ki Berényiné Szilaj Ilona igazgató asszonynak az egyesület érdekében végzett sokoldalú hatékony munkájáért.

Az elkövetkezendő években is arra a feladatra vállalkozunk, hogy segítsünk az embereknek abban, hogy kellő önismerettel, kiegyensúlyozottan, egészségben és szeretetben éljenek.  Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a Földön az ember és a természet csak harmóniában és egységben élhet együtt. Lépjünk fel a természet pusztítása ellen és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy élhető életteret tudjunk biztosítani az eljövendő nemzedékek számára.

Osszuk meg egymással a fiatalság megőrzésének titkait a már jól bevált receptek és mentális technikák segítségével.

Saját egészségük megőrzésének érdekében kérem Önöket, hogy táplálkozzanak egészségesen és adjanak meg a szervezetüknek mindent, amit csak lehet. Gondoljanak bele mennyi betegség alakulhat ki amiatt, hogy nem megfelelően öltözködünk, helytelenül táplálkozunk, rosszak az alvási szokásaink, vagy nem megfelelő életmódot folytatunk. Ha azt szeretnénk, hogy idős korunkban is fiatalosak és életerősek legyünk, akkor ezért nekünk is tennünk kell valamit. De tudnunk kell azt is, hogy nem lehet egy hét vagy egy hónap alatt visszacsinálni azokat a károkat, amelyeket az évek, vagy az évtizedeken keresztül folytatott helytelen táplálkozásunkkal vagy rossz életvitelünkkel egészségünknek okoztunk. Szeressük magunkat, táplálkozzunk egészségesen, lazítsunk vagy relaxáljunk, ha fáradtak vagyunk, böjtöléssel segítsük a testünk öngyógyító folyamatait, s meglátják, az eredmény nem marad el.

Tanuljunk meg pozitívan gondolkodni. A pozitív gondolkodás azonban nem arra való, hogy semmibe vegye a valóságot, hanem arra, hogy egy kialakult élethelyzetet ésszerűen és konstruktív módon oldjunk meg.  Egy olyan adottságot és képességet, hogy a látszólagos negatívumban is meglássam, megtaláljam a pozitívumot és ennek megfelelően cselekedjek.

Minden élethelyzetben van egy harmonikus, azaz a lehető legjobb gondolat, tett és hozzáállás. Arról van szó, hogy megtaláljuk ezt a lehető legjobbat és emellett döntsünk. Ennek a gondolati irányultságnak pozitívan egybe kell csengeni a mi élethelyzetünkkel és a legbelső szándékainkkal. Ez az igazi pozitív hozzáállás! Mindegyikünkben megvan az a képesség, hogy az élet játékában a nagy egésszel összhangban játsszuk a mi saját darabunkat és ne úgy, hogy közben szemben úszunk az árral. Így is lehet, csak az sokkal nehezebb.

 

Meg kellene értenünk, hogy nem csak az én a fontos, hanem mi mindannyian. Meg kellene tanulnunk odafigyelni egymásra, megérteni és szeretni egymást, mert az egységben van az erő. Aki át tudja érezni a többiek fizikai és lelki fájdalmát és képes kiölni magából a negatív gondolkodást, az pozitív energiát sugároz mások felé és ezzel áthidalja azt a félelmet és bizonytalanságot, ami jelenleg az egész világban uralkodik.

 

A XIII. Életerő nap szlogenje: „Éljük Tudatosan az életet”

 

Kérem önöket, hogy ezt valósítsák meg a saját életükben és ennek szellemében éljék mindennapjaikat.

 

Végezetül szeretnék külön köszönetet mondani Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Turisztikai, Kulturális, Sport Bizottságának, hiszen az ő anyagi támogatásuk nélkül a mai „Életerő Nap” nem jöhetett volna létre.

 

Makláry Zoltán elnök